top of page

Werkwijze van Logopedie Sophie

Op deze pagina kunt u informatie vinden over de werkwijze van Logopedie Sophie vanaf het moment dat u uw kind of uzelf aan wilt melden. Er staat informatie over de aanmelding, de verwijsbrief/Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL), de eerste afspraak, het logopedisch onderzoek, de behandelingen en de tarieven en vergoeding.

Aanmelding
LogopedieSophie-222.jpg

Aanmelden

U kunt uw kind of uzelf op de volgende manieren aanmelden bij Logopedie Sophie:

Wanneer u uzelf of uw kind aanmeldt, zal gevraagd worden naar de aanleiding hiertoe en de betreffende verwijzer. Tevens zullen er een aantal benodigde persoonlijke gegevens aan u gevraagd worden. Daarna zal een eerste afspraak worden ingepland. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw persoonlijke voorkeuren voor dagen en/of tijden

VERWIJSBRIEF/DTL

Wanneer u naar logopedie komt is het noodzakelijk voor de zorgverzekeraar dat dit gebeurt met een verwijsbrief of via Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL). In beide gevallen wordt de logopedie voor u of uw kind volledig vergoed vanuit het basispakket.

Wanneer u met een verwijsbrief komt, kunt u deze aanvragen via uw huisarts, consultatiebureau-arts, tandarts, orthodontist of specialist.

Wanneer u via DTL komt, heeft u geen verwijsbrief nodig. In dit geval zal er voorafgaand aan de anamnese (het vraaggesprek) een korte screening plaatsvinden.

Tijdens de screening bepaalt de logopedist of u met uw hulpvraag terecht kunt bij een logopedist.

De logopedist heeft in deze screening een signalerende functie en is alert op afwijkende symptomen, ook wel de ‘rode vlaggen’ genoemd. Mochten er ‘rode vlaggen’ worden gesignaleerd, dient u alsnog naar de huisarts te gaan voor een verwijsbrief en het bespreken van deze ‘rode vlaggen’.

Indien er geen sprake is van ‘rode vlaggen’, kan de logopedist direct overgaan tot de anamnese en het logopedisch onderzoek. De logopedist informeert (indien u hiervoor toestemming geeft) de huisarts.

LogopedieSophie-218.jpg
Logopedie Sophie_001.jpg

EERSTE AFSPRAAK

De eerste afspraak zal besteed worden aan de anamnese (het vraaggesprek). Er wordt in kaart gebracht wat de klachten en de hulpvraag zijn en welke factoren hierop van invloed (zouden kunnen) zijn.

Het is belangrijk om bij de eerste afspraak de verwijsbrief (indien u niet via DTL komt) en een geldig legitimatiebewijs van uzelf of van uw kind mee te nemen.

Logopedisch onderzoek

In een aantal vervolgafspraken zal er eerst logopedisch onderzoek plaatsvinden. Wanneer dit onderzoek is afgerond, zal er een logopedische diagnose gesteld worden en wordt er een behandelplan opgesteld. Dit wordt met u besproken, evenals de frequentie en de geschatte duur van de behandelingen. 

LogopedieSophie-103.jpg
LogopedieSophie-175.jpg

BEHANDELINGEN

Alle behandelingen vinden zoveel mogelijk wekelijks plaats in de praktijk of, indien nodig, aan huis. Afhankelijk van de ernst van de klacht, kunnen de behandelingen ook frequenter of juist minder frequent plaatsvinden.

Iedere behandeling duurt 25 minuten. Dit is inclusief de informatieoverdracht naar u, in het geval uw kind de cliënt is. Het is mogelijk dat u oefeningen mee naar huis krijgt. Voor het slagen van de logopedische begeleiding dient u deze oefeningen thuis uit te voeren volgens de verstrekte instructies. 

TARIEVEN EN VERGOEDING

Logopedie valt in het basispakket van de zorgverzekering. Logopedie Sophie heeft sinds 2019 jaarlijks overeenkomsten met alle zorgverzekeraars afgesloten. Dit houdt in dat de behandelingen in principe vanuit het basispakket van uw zorgverzekering vergoed worden. Let wel, bij cliënten vanaf 18 jaar wordt er door de zorgverzekeraar aanspraak gemaakt op het eigen risico. De actuele status van uw zorgverzekeraar kunt u hier controleren.

 

Soms valt de logopedische behandeling echter buiten de vergoeding van de zorgverzekeraar. In dat geval kunt u er voor kiezen om de logopedie zelf te bekostigen. Dit betreft geen vast tarief, omdat iedere zorgverzekeraar andere tarieven hanteert. Voor meer informatie hierover kunt u vrijblijvend contact opnemen met de praktijk.

Dyslexie

Voor de begeleiding van dyslexie gelden andere regels omtrent vergoeding van de logopedie. Wanneer een kind gediagnostiseerd is met ‘ernstige dyslexie’ komt deze in aanmerking voor een vergoedingsregeling via de gemeente. Indien de regeling wordt toegewezen aan het kind wordt de dyslexiebehandeling volledig vergoed. Een van de randvoorwaarden is dat de logopedist een samenwerkingsverband onderhoudt met een gedragswetenschapper. Logopedie Sophie voldoet hieraan omdat het is aangesloten bij het samenwerkingsverband 'Van A tot Lezen'.

 

Wanneer er geen sprake is van ‘ernstige dyslexie’ worden logopedie behandelingen omtrent het lezen en spellen alleen vergoed wanneer er ook sprake is van problemen in de spraak- en/of taalontwikkeling. Neem voor meer informatie hierover contact op met Logopedie Sophie.

LogopedieSophie-205.jpg
bottom of page